Pijn op de borst maar het is niet uw hart?

Pijn klachten op de borst? En zijn klachten aan het hart uitgesloten? Geen zorg want uw klachten zijn goed te behandelen!

Azad Khan heeft onlangs de verbeterprijs gewonnen. Hiermee wordt een zorgtraject voor deze groep patiënten ontwikkeld en wordt het publiek en behandelaars ingelicht over de behandelmogelijkheden. Lees hier wat er over geschreven is in de pers.

Op Youtube

Pijn op de borst

Pijn op de borst – hoeft niet altijd een probleem met je hart te betekenen!

Wat is niet-cardiale borstpijn?

Niet-cardiale borstpijn is pijn op de borst die niet wordt veroorzaakt door hart problematiek.

Niet cardiale borstpijn is een veel voortkomende klacht. Bij ongeveer 50% van de mensen die  de huisarts, eerste hulp of cardioloog bezoeken in verband met pijn op de borst worden de hartklachten uitgesloten. De pijnklachten blijken van niet cardiale aard. Hiermee zijn problemen aan het hart uitgesloten, maar is er nog geen duidelijke oorzaak aangetoond en geen oplossing geboden.

De klachten die worden ervaren hebben een andere oorzaak. Mogelijk andere oorzaken zijn:

  • Stoornissen van spieren en gewrichten van de rug en rondom de borst.
  • Angst, depressie en stress.
  • Hyperventilatie

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze oorzaken of een combinatie ervan goed te behandelen zijn door een fysiotherapeut.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Door dit gesprek en onderzoek zal de fysiotherapeut bepalen of uw klachten binnen het beeld van de niet cardiale borstklachten vallen. Als dit het geval is zal de fysiotherapeut in overleg met u het behandelplan opstellen. En een start maken met de behandeling.

Waar richt de behandeling zich op?

De therapie zal in alle gevallen starten met een uitgebreid informatief gesprek waarbij u wordt uitgelegd  wat de oorzaak van uw klachten is en wat u kunt verwachten van de behandeling.

Het hoofddoel van de behandeling zal natuurlijk gericht zijn op het verminderen van uw klachten.

Afhankelijk van de specifieke oorzaak van uw klachten zijn er verschillende behandelmethodes mogelijk.

Zie hieronder een overzicht van de mogelijke therapie vormen met een korte beschrijving van wat de therapie vorm inhoud:

Manuele therapie is een therapie die zich richt op klachten die ontstaan in ons bewegingsapparaat en dan voornamelijk de problemen in en rond de gewrichten. Uw therapeut zal doormiddel van manuele therapie proberen uw pijnklachten aan het bewegingsapparaat op te heffen. Geblokkeerde stijve gewrichten worden middels mobilisatie (langzaam bewegen van of langere rek op gewrichten) of manipulatie (snellere kortere beweging) weer in beweging gebracht. Na deze mobilisatie of manipulatie zult u een verbeterde bewegingsvrijheid ervaren.

  • Biofeedback

Wanneer u gespannen bent zal uw hartslag onbewust hoger zijn dan normaal wat kan bijdragen aan de verergering van uw klachten. Door toepassing van het biofeedback apparaat zal uw hartslag in kaart gebracht worden doormiddel van een grafiek en/of geluid, zo kunt u bewust worden van het hartslag ritme. Samen met de therapeut en het biofeedback apparaat zullen we u trainen de onbewuste verhoogde hartslag te verminderen wat weer bijdraagt aan het verminderen van uw klachten.

Hartcoherentie (1)

  • Oefentherapie

Er zal tijdens elke behandeling gebruik gemaakt worden van oefentherapie, dit kan zijn in de vorm van huiswerk oefeningen of onder begeleiding van de therapeut.

De oefentherapie zal bestaan uit verschillende onderdelen, bijvoorbeeld houdingscorrecties, ontspanning oefeningen, een verbeterd ademhaal patroon of een oefenprogramma gericht op het verbeteren van de algehele conditie.

  • Dry needling.

Dry needling is een behandelmethode die bijdraagt aan het langdurig ontspannen van de spier. Er wordt gebruik gemaakt van een droge (dry) accupunctuur naald, waarmee dus geen vloeistof in de spier gespoten wordt. In het onderzoek voorafgaand aan de behandeling zal de therapeut opzoek gaan naar triggerpoints, dit zijn  drukpijnlijke plekken in een spier die niet alleen op de plek zelf pijn veroorzaakt maar ook op afstand van de plek. Wanneer de triggerpoints zijn gevonden zal de therapeut kortdurend met de naald in deze triggerpoint prikken, wat spierontspanning tot gevolg heeft. Het inbrengen van de naald is vrijwel gevoelloos en de therapievorm wordt alleen door  gespecialiseerde therapeuten uitgevoerd.

  • Relaxatie

Door middel van ontspanningsoefeningen gaat u uw klachten te lijf. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende technieken, zoals hartcoherentie training, die u zullen helpen klachten  veroorzaakt door angst, depressie en stress te verminderen.

  • Ademhaling

Wanneer u hyperventilatie klachten ervaart kan ademhalingstraining bijdragen aan het verbeteren van uw klachten op de borst. De therapeut zal u leren wat te doen als u een hyperventilatie aanval ervaart en zal u ook een ander ademhaal patroon en oefeningen aanleren die bijdragen aan het verminderen van uw klachten.

  • Medical / Cure tape.

Het mooie van de Medical/Cure tape is dat het gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden. Zo kan de tape een spier ontspannend effect hebben, het kan bijdragen aan de verlichting van de druk pijnlijke spierplekken(triggerpoints), en tot slot kan het helpen bij de ondersteuning en positionering van stijve en geblokkeerde gewrichten. Uw therapeut zal na het onderzoek beoordelen of hij de tape bij u gebruikt en voor welk doeleinde het gebruikt zal worden.

Wilt uw meer weten hierover? Mail mij dan gerust: khan@fysiomcn.nl of bel naar de Fysio MCN praktijk 020-6320220

Laat een reactie achter met eventuele vragen of opmerkingen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s