Behandeling tegen opvliegers!

kites-152760_1280 (1)Als fysio- en hypnotherapeut krijg ik geregeld telefoontjes van mensen die allerlei vragen hebben of informatie willen over de behandelmogelijkheden bij de klachten waar ze mee lopen.
Enige tijd geleden kreeg ik een verzoek van een mevrouw die van mij wat wilde weten. Tijdens het gesprek vertelde ze dat ze sinds ruim een jaar heel veel last van opvliegers heeft, overdag en ’s nachts en vaak ook op de meest ongewenste momenten. Deze opvliegers hoorden bij haar overgang maar ze zou het heel  fijn vinden als ze daar zonder ingewikkelde medicijnen met de nodige bijwerkingen wat aan zou kunnen doen. Haar vraag was of ik als hypnotherapeut haar kan behandelen. Ik was enigszins verrast door de vraag omdat deze klacht niet bij mijn repertoire als hypnotherapeut hoorde. Ze vertelde dat zij op het internet gezien had dat hypnotische relaxatie zeer effectief was en dat er zelfs in serieuze medische tijdschriften over gepubliceerd is.
Ik beloofde haar dat ik het zou bestuderen en zo snel mogelijk contact op zou nemen met haar.
Met enige scepsis (zelfs bij mij die de afgelopen jaren de wonderlijke kracht van het brein en de verbazende mind-body relatie steeds beter begrijp sinds ik met hypnotherapie bezig ben) heb ik mij gestort in de wetenschappelijke literatuur. PubMed, een enorme database van wetenschappelijke publicaties, werd steeds gretiger geraadpleegd. Wat bleek? Er is het nodige over gepubliceerd – zelfs in gerenommeerde tijdschriften door algemeen erkende onderzoekers!
En in nogal wat artikelen kwam ik de Amerikaanse onderzoeker Gary Elkins tegen. Een hoogleraar psychologie aan de Baylor University in Texas en voorzitter van de Society for Clinical and Experimental Hypnosis. Hij heeft met zijn onderzoeksgroep niet alleen onderzocht wat de effecten van hypnotherapie is bij vrouwen die rondom de overgang last hebben van opvliegers maar ook bij vrouwen die behandeld zijn tegen borstkanker.
Deze vrouwen hebben vaak medicijnen, als bijvoorbeeld tamoxifen die opvliegers kunnen veroorzaken als ongewenste bijwerking.
Hoe opvliegers precies worden veroorzaakt is niet bekend. Waarschijnlijk zorgen hormoonschommelingen voor veranderingen in de gevoeligheid voor schommelingen in de lichaamstemperatuur. Bij borstkanker kunnen vrouwen én mannen opvliegers ontwikkelen. Er zijn verschillende oorzaken:

 • Hormoonbehandeling kan opvliegers veroorzaken door een verstoring van de temperatuur regulatie vanuit de hypofyse. (Doordat je een schommelende of lage hoeveelheid oestrogeen in je lichaam hebt, kan het gebeuren dat je hypofyse verkeerde informatie binnenkrijgt. Zo kan de hypofyse het idee krijgen dat je het heel warm hebt. De hypofyse gaat dan maatregelen nemen om je weer af te koelen. Je huid wordt klam en koud en je gaat zweten, er is sprake van een opvlieger).
 • Chemotherapie zorgt ervoor dat vrouwen die nog niet in de overgang waren, versneld in de overgang komen. Hierdoor worden opvliegers doorgaans heviger ervaren dan bij een natuurlijke overgang.
 • Als de eierstokken worden verwijderd of worden behandeld met een middel dat de productie van vrouwelijke hormonen door de eierstokken stillegt, kunnen plotselinge en hevige overgangsklachten ontstaan.
 • Als vrouwen na de diagnose borstkanker moeten stoppen met de anticonceptiepil of hormoonvervangende medicijnen tegen overgangsklachten, kunnen hinderlijke overgangsklachten ontstaan.

Enthousiast en nieuwsgierig geworden door de buitengewoon positieve resultaten uit zijn studies (70 tot 80 % vermindering van opvliegers na 5 weken, verbetering van de slaap, vermindering van stress en verbetering van het algemeen welbevinden) heb ik direct contact opgenomen met prof. Elkins.  (Wat is internet toch een fantastisch medium).
Elkins reageerde enthousiast op mijn vraag of ik meer inzicht in zijn behandeling kon krijgen. Ik kreeg vrijwel onmiddellijk toegang tot zijn protocol en ben ik begonnen om het protocol te vertalen in het Nederlands.
Zodra dit allemaal geregeld was, het was binnen 3 weken geklaard, heb ik de mevrouw die mij belde verteld dat ik er klaar voor ben en een afspraak gepland.
Nu vijf weken na haar eerste sessie vertelt ze mij dat het heel goed gaat. De intensiteit en duur van de opvliegers zijn minimaal, zij slaapt veel beter dan voorheen en is zij algemeen veel minder gespannen.
De afgelopen 4 weken hebben zich 7 andere vrouwen gemeld voor een soortgelijke behandeling. Ook heeft nu een jonge dame zich gemeld die vorig jaar borstkanker had, forse chemokuren heeft ondergaan en bij wie ook de eierstokken verwijderd zijn en veel last van opvliegers heeft.
Inmiddels zijn de eerste resultaten positief! Kortom, het lijkt een bewezen effectieve behandeling. Een behandeling zonder bijwerkingen waarbij naast opvliegers ook de slaap verbetert, de stress vermindert en de kwaliteit van leven toeneemt!
Ik wil natuurlijk de dame bedanken die mij zo op een ochtend een paar maanden geleden op het spoor bracht van deze behandeling! En natuurlijk ook de onderzoekers die zo ruimhartig hun kennis en protocollen deelden met mij.
Wat zou het fijn zijn als er veel meer therapeuten deze behandeling beheersen en hoe geweldig als artsen die mannen en vrouwen met opvliegers tijdens hun spreekuur zien op de hoogte zijn van deze elegante, bewezen effectieve, therapie!

Meer weten ? :
Artikel in Journal of Clinical Oncology
Artikel in Menopause
Of neem contact op met Azad Khan: 020-6320220 of bezoek onze website www.fysiomcn.nl/ 

 

4 thoughts on “Behandeling tegen opvliegers!

 1. Dir is een hele prettige, doeltreffende manier om met het ongemak van opvliegers om te gaan. De opvliegers zijn bij mij hierdoor met name in intensiteit, maar ook in frequentie afgenomen en ik slaap stukken beter! Ben er erg blij mee!
  Azad, heel veel succes nog hiermee!
  Carla

  Geliked door 1 persoon

  • Wat houdt de behandeling precies in en hoe vaak ?
   Waar wordt deze behandeling gegeven ?
   Ik kamp nu al een paar jaar met veel en heftige opvliegers. Tot nu toe heeft nog niets geholpen bij mij. Ik slik homoonremmers vanwege borstkanker 2 jaar geleden. Misschien kan deze methode mij helpen.

   Like

   • Mevr. Pelkmans, ik zie uw bericht nu pas. Om één of andere reden werd het uit mijn zicht gehouden. Mocht u vragen nog actueel zijn, stel ik voor dat u contact opneemt met mij – 020-6320220 (Azad Khan).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s